Grafhorst is een stad in de gemeente Kampen, in de Nederlandse provincie Overijssel. Grafhorst kreeg in 1333 stadsrechten, maar wordt vanwege de grootte meestal aangeduid als een dorp. Hoewel de geschiedenis van de gemeenschap teruggaat tot 1333, verwoestte een brand in 1849 vrijwel de gehele stad. Slechts drie van de zestig gebouwen stonden daarna nog overeind. In 2007 kende het ongeveer 1000 inwoners.

Grafhorst is gelegen tussen het Ganzendiep, een water dat een verbinding vormt met de rivier de IJssel en het Zwarte Meer, en de Kamperzeedijk.

Tot 1 januari 1937 was Grafhorst een zelfstandige gemeente. Vervolgens maakte het deel uit van de gemeente IJsselmuiden. Toen de gemeente IJsselmuiden op 1 januari 2001 bij de gemeente Kampen werd gevoegd, ging ook Grafhorst deel uit maken van Kampen.

Aan het eind van de 19e eeuw was de voornaamste inkomstenbron de visserij en riet kappen voor gebruik bij rietdekken. Vanwege de grootte van de gemeenschap moeten inwoners nu, begin 21e eeuw, hun inkomsten meestal ergens anders vinden.

(bron tekst en afbeelding: Wikipedia)

700px Grafhorst1